TBT – traumebevidst tilgang
TBT – traumebevidst tilgang
Traumebevidst tilgang (TBT) er ikke en behandlingsmetode men en måde, man møder mennesker med traumer på. En central del af en traumebevidst tilgang er at skifte fokus fra ”hvad er der galt med dig?” til ”hvad er der sket med dig?”. Dette skift i perspektiv anerkender, at adfærd ofte er en reaktion på tidligere traumer, og det skaber et miljø, hvor personen føler sig set, hørt og forstået.
Elementer i en traumebevidst tilgang
- Viden om traumer. En traumebevidst tilgang indebærer, at man har en grundlæggende viden om, hvad traumer er, og hvad de betyder for den enkelte. Behandlere og andre fagprofessionelle skal kunne genkende tegn på traumer og aktivt opspore traumer og have fokus på udredning, vidensdeling og kompetenceudvikling blandt medarbejdere. En integreret viden om traumer skal afspejles i procedurer, handlinger, samarbejder, tiltag og måder man som fagperson relaterer sig til det enkelte menneske.
- Ligeværdighed. Man indgår i et ligeværdigt og respektfuldt samarbejde, hvor man relaterer sig til den ramte som et helt menneske og lytter til personens egne oplevelser af, hvad der er hjælpsomt. Man respekterer og tager hensyn til individets kulturelle baggrund, historie og kønsmæssige forhold.
- Man prioriterer, at omgivelserne skal være behagelige og rolige, så det enkelte menneske føler sig i sikkerhed, fysisk og følelsesmæssigt. Man gør sig umage med at medtænke, hvad den enkelte har brug for af individuelle hensyn og måder at mødes på, så det opleves omsorgsfuldt og hjælpsomt.
- Pålidelighed. Man sørger for, at handlinger og beslutninger er forudsigelige og giver mening. Man overholder videst muligt omfang de aftaler, man har indgået og anerkender betydningen af, når dette ikke kan lade sig gøre.
- Forebyggelse af re-traumatisering. Via ovenstående elementer samt en opmærksomhed på, hvad der trigger og øger følelsen af stress og pres, tilstræbes det aktivt at undgå at traumatisere eller re-traumatisere personen. Ligeledes er det vigtigt at være opmærksom på eventuel sekundær traumatisering hos pårørende samt de ansatte, der arbejder med traumeramte.
- Empowerment og recovery. For at støtte det enkelte menneskes evne til aktivt at kunne påvirke eget liv positivt, er der et fokus på den enkeltes ressourcer og på, hvordan personens modstandskraft og handlekraft kan styrkes. Der er også en opmærksomhed på, hvilken støtte, der findes eller kan etableres i omgivelserne, herunder fællesskaber med ligesindede og peer-støtte. Med andre ord medtænkes både personens egne samt omgivelsernes muligheder for at øge den ramtes recovery.
TBT vinder mere og mere frem verden over – også i Danmark – i en erkendelse af, at behandling ikke kan stå alene. På tværs af fag, offentlige og private tilbud møder fagprofessionelle det enkelte menneske ud fra en forståelse af, hvad traumer er samt en anerkendelse af, hvad de traumer betyder for den enkeltes måde at relatere sig til sig selv og omverdenen på. TBT behandler ikke traumer, men medvirker til et øget udbytte af den støtte eller behandling, der tilbydes.
Traumebevidst tilgang omtales også som Traume informeret tilgang, som er en mere direkte oversættelse af det engelske: Trauma informed care.