GODE RÅD TIL FAMILIELIVET
KOMMUNIKATION
Tal om PTSD'en og om hvordan, den påvirker familien. Afstem forventninger, krav og behov. Anerkend, når de forskellige behov ikke kan mødes. Find et fælles sprog for, når PTSD´en begrænser eller ødelægger jeres muligheder eller den gode stemning. Den ramte kan eksempelvis sige: "Det er ikke mig, der ikke vil. Det er min PTSD-hjerne, der ikke kan."
UNDGÅ SKYLDFØLELSE
Som pårørende til en PTSD-ramt kan man stå med følelsen af, at man skal være den ressourcestærke. Børn af PTSD-ramte kan også hurtigt føle, at de skal klare mere, og at er der er deres skyld, at mor eller far har det dårligt. Afstem forventninger, krav og behov og tal om, at det er de voksnes ansvar at indrette sig bedst muligt med hensynstagen til både børnenes behov og de begrænsninger, PTSDén giver.
UNDGÅ TRIGGERE
Undgå bebrejdende sætninger overfor den PTSD-ramte som f.eks. "Du bliver nødt til at tage dig sammen". Spørg ind til, hvad der stresser eller trigger. Spørg - evt. på forhånd - hvad der er hjælpsomt i en situation, der trigger den ramte. Oftest kan den ramte ikke tage imod fornuft, rettelser og bebrejdelser, hvis han/hun er i affekt. Gør i stedet, hvad du kan for at skabe ro i situationen, nogle gange er det bedst lige at trække sig hver i sær.
SØG HJÆLP
Som pårørende kan det kan være en god idé at finde nogen at tale med, gerne ligesindede. Er du meget ramt, har du måske brug for samtaler hos en psykolog. Har du symptomer på depression eller er du pårørende til en alvorligt syg eller har du selv oplevet et traume, kan du få tilskud til psykolog via egen læge. Det kan også være, du har brug for praktisk hjælp eller rådgivning fra kommunen.
PLADS TIL DIG
Som pårørende går du oftest på kompromis med egne behov. Prøv at prioritere dage eller stunder på dagen, hvor du får tid til dig selv og det, der gør dig glad og giver dig energi. Du skal ofte være den stærke, og det er vigtigt du passer på dig selv og ikke tilsidesætter egne behov i en grad, så du bliver fuldstændig nedslidt.
FORUDSIGELIGHED
Forudsigelighed skaber ro hos den ramte og dermed hos resten af familien. Forudsigelig opnåes ved at forventningsafstemme, planlægge og gøre aftaler synlige f.eks. på en tavle eller en kalender, gerne én, der hænger på væggen. Forudsigelighed kommer også, når man på forhånd har aftalt, hvor længe man bliver til et arrangement eller deltager i samvær i familien. Tal om, hvornår det er ok at den ramte ikke deltager og har enetid, og hvornår det er ok at lave ting hver for sig og ikke søge at lave alt sammen og hele tiden gå på kompromis, fremfor at gøre det, man hver især kan og har lyst til.