Traumebehandling med Neurofeedback

Traumebehandling med Neurofeedback
Neurofeedback er også kendt som EEG træning, og er en virkningsfuld metode, der både kan forbedre og mindske symptomerne ved PTSD gennem hjernetræning.
Med neurofeedback træning, træner man hjerneaktiviteten i de dysfunktionelle områder af hjernen. Under træningen med neurofeedback har man elektroder på hovedet, som måler hjernens elektriske aktivitet. Gennem en forstærker sendes dataene over til en computer, hvor hjernebølger (svingninger pr sekund) vises på skærmen. På computeren er der indlagt et avanceret software, der giver feedback på hjernebølgerne i form af musik, lyde og/eller computeranimationer..
Inden træningen starter, har man taget et brainmap/QEEG-måling så man ved hvilke udfordringer man har, hvor de viser sig i hjernen, og hvilke typer hjerneaktivitet der er dysfunktionelle, enten for høje eller for lave eller begge dele.
Et træningsprogram bliver indstillet ved at man får feedback på, om man er i en mental tilstand, der gør at hjerneaktiviteten ser normal ud. Er man i den ønskværdige tilstand, belønnes man med en computeranimation der bevæger sig, eller en film der kører. Man kan også nøjes med kun at bruge lyd, f.eks. hvis man træner med lukkede øjne. I det man går ud af den ønskværdige tilstand, hvor hjernen er i balance, standser animationen op, skærmbilledet som tidligere viste en film, bliver sort, eller tonen stopper.
Gennem det umiddelbare feedback, bliver man guidet ind igen i den rigtige ønskværdige tilstand, ved at belønningen kommer tilbage. I starten vil hjernen automatisk søge tilbage til den tilstand, hvor den er i balance og bliver belønnet, og træningen sker på det ubevidste plan. Men efterhånden bliver man mere bevidst om hvilken tilstand man skal være i. Jo længer tid man lykkes at være i den ønskværdige tilstand, og over gentagne gange, jo mere forsvinder de uønskede symptomer relateret til de steder i hjernen man træner. Til sidst er de færdigheder relateret til de trænede steder i hjernen, en ny måde at tænke og håndtere livet på, blevet automatiseret.
Man bruger nåle i ørene og lys da man har påvist at hudens lysfølsomhed – også kaldet fotoperception – viser at der er en klar forbindelse mellem kroppens evne til at restituere og hudens evne til at modtage information gennem lys. Det er herigennem behandling og bedring opstår.
Inden for auriculomedicin benytter man også pulsmåling, kendt fra det kinesiske system.Den franske måde at tage puls på – kaldet VAS (Vaskulært Autonomt Signal) – gør behandlingen meget individuel og personlig, da det er kroppen selv, der giver udtryk for, hvilke punkter i øret der skal eller ikke skal behandles.